Kolti Helga
​hivatalos honlapja
Színház-Pedagógia-Versünnep
BORSZÍNHÁZ
gasztrokultúr est 

#BOR #ZENE #IRODALOM 

„Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni. Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni,mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka. A legfőbb névnek a bort választottam.

/Hamvas Béla/ 

          A fenti sorokkal kezdődik Hamvas Béla ma már klasszikusnak számító műve, „A bor filozófiája”. E sorok mélyebb elemzése indított el bennem egy gondolatsort, amelyet rendezői és szerkesztői munkám sorvezetőjeként aposztrofálok. Úgy gondolom, hogy ha a művészetek adta eszközök segítségével, - mint amilyen a zene, ének, vers, látvány – éber állapotba hozhatjuk a kifinomult érzékelést, mélyebb, filozofikus tartalmakra és összefüggésekre is rávezethetjük hallgatóságunkat, nézőinket. Elgondolásom szerint Hamvas Béla szövegét több, kisebb egységre osztom. Az egységek elválasztásának helyén lép be a zene, ének, esetleg vers, majd az egész lecsengése gyanánt bor kerül a poharakba, amelyet hivatásos sommelier pár mondatban be is mutat. Amint az ízek eláradnak a közönség testében, ismét a figyelem fókuszába kerül a szöveg és a zene élvezete, amely így egyre fokozódó hatást vált ki az immár résztvevővé vált közönségből. Az előadás végső célja egy közös, totális élmény, amely minden szinten megérinti az abban résztvevőket, színészeket, zenészeket és közönséget egyaránt. A maga nemében kísérleti jellegű, ám résztvevőit tekintve professzionális előadást kívánunk létrehozni. Szeretnénk megtudni,hogy a várhatóan vegyes összetételű közönség mennyi idő alatt, milyen hatásokra tudja felvenni az előadás ritmusát, hogyan hangolódnak össze az érzékelés különböző szintjei egységes felismeréssé. Azt is kutatjuk, hogy a feszültség oldásának különböző fázisaiban milyen, esetleg extrém megnyilvánulások történnek. Nagyon érdekes számunkra, hogy a filozofikus szöveg, a fent részletezett módon könnyebben válik-e érthetővé és elfogadhatóvá. Mindezekre keressük a válaszokat „Borszínház” című előadásunkkal. Az előadásban elhangzó zenei betéteket Ódor Botond operaénekes és Sotkó Eszter (zongora) kíséri, illetve játssza. Az előadás időtartama terveink szerint 90 perc, amely azonban változhat, az egyelőre nem ismert körülmények következtében. Így az elhangzó irodalmi és zenei anyagban plusz produkciókra is készülünk. Minden előadás egyszeri és megismételhetetlen, közös beavatássá válik.


Kolti Helga

színművész, rendező, a Magyar Kultúra Lovagja


Fellépők: Ódor Botond operaénekes, Sotkó Eszter zongoraművész, Kolti Helga színművész és Polák Dávid sommelier, borszakértő

A különleges zenei-irodalmi est másfél óra időtartamú, mely alatt 6 féle különböző bor kerül bemutatásra kísérő csemegékkel.

Jegyár: 6 990 Ft-tól


Galéria 

Helyszín 

PALACK Borbár és Galéria

Budapest, Szent Gellért tér 3, 1111

Jegyfoglalás 

Jegyfoglalási igény sikeresen elküldve